TREMOR

Pazartesi – Cumartesi

Çalışma günleri
  • Detaylı bilgi ve randevu için
    0212 453 48 72 – 73 numaralı çağrı merkezimizi arayabilirsiniz.
Vücudun bir bölümünün veya bir uzvun kısa süreli istemsiz kasılmalarıyla ortaya çıkan ritmik sallanma hareketidir.

Parkinson hastalığı, multipl skleroz, egzersiz sonrası yorgunluk, aşırı duygusal stres gibi birçok farklı faktör ve hastalık tremora neden olabilir. Sıklıkla elleri etkilemekle birlikte kollarda, başta, ses tellerinde, gövdede ve bacaklarda da görülebilen yaygın bir hareket bozukluğudur.
Tremor, aralıklı olarak meydana gelebileceği gibi devamlı da olabilir. Kendi başına veya başka bir hastalığın sonucu olarak ortaya çıkabilir.

Tremor tipleri nelerdir?

Titreme, istirahat ve aksiyon tremoru şeklinde ikiye ayrılabilir. İstirahat tremoru, hareketsiz otururken veya uzanırken meydana gelir. Kişi hareket etmeye başladığında titreme kaybolur. İstirahat tremoru, genellikle sadece elleri veya parmakları etkiler. Etkilenen vücut kısmının istemli hareketi sırasında ortaya çıkan titreme ise aksiyon tremoru olarak bilinir. Tremorun farklı çeşitleri vardır. Bunlar:

Esansiyel Tremor
Esansiyel Tremor dünyada en sık görülen hareket bozukluğudur. Ülkemizde de 40 yaş üzerindeki 100 insanın 4’ünde bu hastalığa rastlandığını bilmekteyiz. Esansiyel Tremor hastaları ellerinde, başta ve seste kontrol edemedikleri titremeden şikayetçilerdir.

Bu durum genellikle yeni tanışılan ortamlarda, kalabalık mekanlarda ve stresli durumlarda artmakta ve hastalarda mahcubiyete yol açmaktadır. Ellerdeki titreme tipik olarak eller uzatıldığında ya da ince el hareketleri yaparken; bardak, kaşık tutarken ya da yazı yazarken artar. Eller ya da kollar serbest bırakıldığında istirahat halindeyken durur.

Esansiyel Tremorlu hastaların yarısından çoğunda ailede titremesi olan başka bireyler de vardır. Araştırmacılar bu hastalığa yol açan tüm genleri henüz tam olarak bulamasalar da hastalığın genetik olduğu iyi bilinmektedir.

Hastalığın tanısı ve Parkinson Hastalığı’ndan ayrımı dikkatli ve ayrıntılı bir muayene ile oldukça kolaydır. Bu hastalıkta titreme yıllar içinde yavaş yavaş artabilir. Hastaların yemek yeme, içme, yazı yazma gibi aktivitelerde güçlük ve utanma yaşamamaları için kullandığımız ilaç tedavileri mevcuttur. Kesin tedavi olmasa da ilaçlarla hastalık belirtilerini hafifletmek mümkündür.

İlaçlara yanıt vermeyen ya da titremesi günlük işlerini yapmasını zorlaştıracak kadar şiddetli olan hastalarda cerrahi iyi bir seçenektir. Bu hastalarda Parkinson Hastalığı’nda da uygulanan Derin Beyin Stimülasyonu (DBS-Beyin Pili Yerleştirilmesi) dediğimiz Beyin Pili tedavisi titremeleri tamama yakın durdurmaktadır.

Parkinson Hastalığı’nda Tremor
Distonik Tremor
Fizyolojik Tremor
Ortostatik Tremor
Serebellar Tremor
Psikojenik Tremor
Missing Consumer Key - Check Settings