MRgFUS (MR Kılavuzlu Odaklanmış Ultrason)

Esansiyel Tremor (Titreme Hastalığı) Nedir?

Esansiyel tremor, vücudun bir bölümünde istemsiz ritmik bir hareket oluşmasına neden olan nörolojik bir hastalıktır. Titreme; ellerde, ayaklarda, başta ve seste olabilir.

Parkinson Hastalığından 10 kat daha fazla görülmektedir. Parkinson ile karıştırılan bu hastalık dünya çapında yaklaşık 60 milyon kişiyi etkilemektedir.

Esansiyel Tremor (Titreme Hastalığı) Belirtileri Nelerdir?

  • Ellerde ve ayaklarda hareket sırasında ortaya çıkan titremeler.
  • Otururken ya da ayaktayken başta görülen titreme.
  • Konuşma esnasında seste titreme.
  • Yazı yazma, düğme ilikleme gibi el becerisi gerektiren işleri yapmakta zorlanma.
  • Bardak benzeri nesneleri kavramada veya kontrol etmede güçlük.
  • Stresle birlikte artan titreme.

Carol Klein’in Tedavi Hikayesi

Akıllı Sesötesi Tedavisi Nedir?

Akıllı sesötesi tedavisi, esansiyel tremor (titreme hastalığı) ve titremenin baskın olduğu Parkinson Hastalığı için cerrrahi müdahale gerektirmeyen, kesisiz, güvenli ve ileri teknoloji kullanımından yararlanan bir tedavi yöntemidir. Bu teknoloji sayesinde kafa derisi üzerinden hedefe ulaşmak için yüksek yoğunluğa sahip 1.024 ayrı ultrason dalgası ile Manyetik Rezonans Görüntüleme (MRG) yöntemi bir araya getirilerek, titremeye neden olan beyindeki hedef bölgenin etkisizleştirilmesi sağlanır.

Akıllı Ses Ötesi Cihazı

Akıllı Ses Ötesi Teknolojisi Nasıl Çalışır?

Ultrason dalgaları, beyinde titremenin hedef noktası olduğu düşünülen “talamus” denilen küçük bir noktaya odaklanır. Bu odaklı ultrason dalgaları ile artan derecelerde enerji verilir. Hastanın kliniğinin düzeleceği duruma kadar enerji yükseltilir ve en etkili doza kadar arttırılarak lazer etkisine benzeyen ufak bir lezyon ile beyinde istenilen bölgede kontrollü yakma işlemi gerçekleştirilir. Bu sayede titreme ortadan kaldırılır.

MR, beyni gerçek zamanlı olarak görüntüleyerek hedefin tam olarak belirlenmesine ve ultrason dalgalarının yarattığı ısının izlenmesine olanak tanır.

Akıllı Ses Ötesi Tedavi Süreci Nasıldır?

Akıllı ses ötesi tedavisine başlanmadan önce saçların ses dalgalarını etkilememesi için kesilmesi gerekmektedir. Hastanın başının sabitlenmesi ve gerekli koordinatların hesaplanması için başa bir çerçeve takılır. Bu işlem sırasında lokal anestezi verilir.

İşlem esnasında doğru beyin bölgesinin hedeflenmesi, iyileşme durumunun değerlendirilmesi ve olası yan etkilerin en aza indirilmesi için hastanın uyanık olması gerekmektedir.

Tedavi işlemi süresinde belli aralıklarla MR masasından kalkmaksızın, hastadan elini açıp kapaması, yazı yazması gibi bazı eylemler istenecektir. Deneyimli ekibimiz, işlem boyunca hasta ile iletişim halinde kalarak sürecin rahat ve konforlu geçmesini sağlayacaktır.

Odaklı Ultrason Tedavisinde Başarı Oranı Nedir?

Tedavi sonrası sonuçlar bireysel olarak değişiklik gösterse de yapılan klinik çalışmalarda hastalarda yüksek oranda iyileşme görüldüğü tespit edilmiştir.

Akıllı sesötesi tedavi sonrası hastalar, imza atma, bardağı dökmeden içme gibi basit eylemleri yapabilir hale gelirler. Klinik çalışmalar titremede görülen azalmanın 5 yıl ve daha uzun süreli devam ettiğini ortaya koymaktadır.

Akıllı sesötesi tedavi, titremenin altta yatan nedenini ortadan kaldırmasa da el titremesi nedeniyle günlük hayatta sıkıntı çeken ve yaşam kalitesi ciddi şekilde etkilenen hastalar için bir umut sağlar.

Akıllı Ses Ötesi Tedavisi Güvenli mi?

Tremor (titreme) tedavisi için etkili ve güvenli bir yöntem olarak kabul edilir. İşlem ağrısızdır ancak bazı hastalarda hafif baş ağrısı veya baş dönmesi gibi durumlar yaşanabilir. Tedavi sonrası ilk 30 günde aşağıdaki bazı yan etkiler de görülebilir.

  • Dengesizlik/yürüme güçlüğü.
  • Uyuşma veya karıncalanma.
  • Kas güçsüzlüğü.
  • Boğuk konuşma.

Bu olası yan etkilerin hafif boyutta gerçekleştiği ve 30 gün içinde geçtiği hastalar tarafından bildirilmiştir. Bunun yanı sıra işlem kesisiz yapıldığı için herhangi bir kanama veya enfeksiyon riski bulunmamaktadır. Hedeflenen bölgenin dışına bir müdahale olmadığı için beyin bölgesindeki diğer alanlar zarar görmez

Akıllı Ses Ötesi Tedavisi Kimler İçin Uygundur?

Akıllı sesötesi tedavisi Esansiyel Tremor ve Parkinson Hastalığı başta olmak üzere her türlü titreme hastalıklarında uygulanır. Tedavinin uygun olup olmadığına karar vermek için hastada görülen titremenin tipi, şiddeti ve hastanın genel sağlık durumu değerlendirilir. Ayrıca hastaların Akıllı Sesötesi tedavisi adayı olup olmadıklarına karar verilmesi için Bilgisayarlı Tomografi (BT) taramasına girmeleri gerekmektedir.

Kalp pili, beyin pili, omurga veya kemik sabitleyici aletler, metal klips, vida vb. türden metalik implantlar taşıyan hastalar Akıllı Sesötesi Tedavisine uygun aday olmayabilir. Bu özellikteki hastaların MR makinesinin güçlü manyetik alanı yüzünden zarar görmemeleri için MR uyumu açısından ayrıntılı değerlendirilmeleri gerekmektedir.

Kişi eğer tedaviye dayanabilecek genel sağlık durumuna sahip değil ise ve yaklaşık 3 saat aynı pozisyonda yatamıyorsa, bu tedavi için uygun bir aday olmayabilir. Bunlara ek olarak farklı sınırlamalar da mevcuttur ve hastanın tedavi için uygun aday olup olmayacağı kararı gerekli değerlendirmeler sonrası doktor tarafından verilmektedir.

Akıllı Ses Ötesi Tedavisinden Kimler Yararlanamaz?

  • MR uyumlu olmayan kalp pilleri gibi metal cihaz implantları bulunan hastalar.
  • İleri düzeyde böbrek veya diyaliz hastaları.
  • Stabil olmayan kardiyak veya ciddi hipertansiyon hastaları.
  • Alkol ya da madde bağımlılığı ile uyumlu davranışlar sergileyen hastalar.
  • Anormal kanama öyküsüne sahip olanlar.
  • Beyin damar hastalığına sahip olanlar
  • Beyin tümörü hastaları.
  • Tedavi boyunca gerekli olan uzun süreli sabit pozisyonu tolere edemeyen veya etmek istemeyen bireyler.
  • Hamileler.
Sıkça Sorulan Sorular
Akıllı Ses ötesi Tedavisi İçin Aday mıyım?
Tremor (titreme hastalığı) hastasıysanız ve aldığınız ilaçlardan artık fayda göremiyorsanız tedavi için aday olabilirsiniz. Ancak bunun kesinleşmesi için doktorumuzla bir görüşme yapmanız ve bazı prosedürlerden geçmeniz gerekmektedir. Yapılan değerlendirmelerin neticesinde tedaviye uygun olup olmadığınızın bilgisi uzmanlarımızca size verilecektir.
Tedavi Sırasında Neden Uyanık Olmam Gerekiyor?
İşlem Ne Kadar Sürer?
İşlem Sırasında Nelerle Karşılaşacağım?
İşlem Sonrası Hastanede Yatmam Gerekir mi?
Ne Zaman İyileşeceğim?
Tedavi Ne Kadar Etkili?
İşlemden Sonraki Yıllarda Etki Azalırsa İşlem Tekrar Edilebilir mi?
Önceden Beyin Pili Takılmış Hastalarda Uygulanabilir mi?
Tedavi Sadece Tek Tarafa mı Uygulanıyor, yoksa Diğer Tarafa da Uygulanabilir mi?
Tedavi Uygulanınca İleride Beyin Pili Ameliyatı Gibi Diğer Tedavilerin Uygulanmasına Engel Oluşturur mu?
Missing Consumer Key - Check Settings